Katselet mobiililaitteille optimoitua versiota, mutta et näytä käyttävän mobiililaitetta. Klikkaa tästä jos haluat siirtyä normaalille sivustolle.

Kelloseppä jo kolmannessa polvessa
Kellosepät Erkki ja Petteri Jyrkkänen tutkivat 1800-luvun seinäkelloa, joka on tullut huoltoon


Yritys: Jyrkkänen Ky on jo 70 vuoden iässä.

Sopinee vuonna 1949 Eino ja Hilkka Jyrkkäsen perustaman yrityksen juhlavuoteen enemmän kuin hyvin, että suvussa on nyt kelloseppä kolmannessa polvessa. Petteri Jyrkkänen on valmistuttuaan jo ehtinyt kesän olla Saurumin Citizen- huollossa Kuopiossa ja sai nyt työpaikan Oulusta. Omissa ajatuksissaan kolmekymppinen käsityöläinen on pitänyt Lapinlahteakin yhtenä vaihtoehtona, mutta aika näyttää.

Ensimmäisen kouluvuoden jälkeen Petteri oli jo Boltonissa Englannissa luksuskellojen huollossa kahdeksan viikon, kertoo Jyrkkänen Ky:n nykyinen yrittäjä Erkki Jyrkkänen. Töitä Boltonissa tehtiin laboratorio-olosuhteissa. Erkki ja Sirpa Jyrkkänen kävivät myös paikan päällä katsomassa, miten suuressa maailmassa kelloja huolletaan. 44 vuotta kellosepän työtä on tuonut Erkki Jyrkkäselle paljon kokemusta ja varmuutta. Silti eteen tulee uutta.

Nyt on työn alla 1800-luvulta oleva seinäkello, jollaista en ole ennen käsissä käyttänyt. Aina tulee uutta. Pojankin kanssa sitä tutkittiin, kun hän oli käymässä. Jyrkkänen on ollut jo pari vuotta eläkkeellä, mutta jatkaa edelleen töitä.

Olen nyt 65-vuotias. Tykkään sekä asiakaspalvelusta että kellosepän työstä. Asiakastyö on valtava rikkaus. Arvostamme asiakasta ihan asiasta riippumatta. Kaikessa yritetään auttaa, neuvoa ja ohjata.

KELLOSEPÄT ovat katoamassa pieniltä paikkakunnilta. Jyrkkäsen liikkeen asiakaskunnassa näkyvät esimerkiksi Maaningan ja Siilinjärven suunta sekä Nilsiä. Näillä paikoilla ei enää ole omaa kelloseppää. Iisalmessa on yksi. Kellojen huoltoon tuontia ei kannata pelätä, edes sen isoisän taskukellon.

Avaan aina kellon asiakkaan läsnä ollessa, jos se on mahdollista. Siinä näkee heti peruskunnon. Arvion saa aina ensin ja sen tekeminen on maksutonta. Töitä ei aloiteta, jos ei ole asiakkaan lupaa. Vuosikymmenten jälkeen Jyrkkäsellä on yksi merkittävä etu.

Meiltä löytyy valtava määrä varaosia niin tasku-, ranne- kuin seinäkelloihinkin. Kellosepän ammattiin kuuluu myös osien tekeminen. Erkki Jyrkkäsen tie kellosepäksi alkoi todella nuorena. Laiska keskikoululainen ei halunnut lukioon ja haki Kelloseppäkouluun. Yllättäen 16-vuotiaana olivat sitten edessä kaksipäiväiset soveltuvuustestit. Kouluun päästyään hän muutti Espooseen sisäoppilaitokseen.

Olin selvästi porukan nuorin. Meitä oli 12. Porukan henki muokkautui nopeasti sisäoppilaitoksessa. Ollaan vieläkin tekemisissä muutamien koulukavereiden kanssa. Kelloseppäkoulutuksen jälkeenkin Jyrkkänen on kouluttautunut ja työ on opettanut tekijäänsä.

Mutta patterikello tai mekaaninen kello on rakenteeltaan yleensä niin samanlainen, että kun sen purkaa, niin ei sitä voi väärin kasata, kun eihän se toimisi, naurahtaa Jyrkkänen.

Jokaisen osan merkityksen ja tehtävän, mitä varten se on siinä, tietää kyllä.

KELLOT tekevät vahvaa paluuta kännykkäkauden jälkeen. Ala kävi syvällä välillä. Myös vanhoja vuosikertakelloja arvostetaan.

En ole kellojenkaan suhteen ollut harrastukseksi asti keräilijä, mutta nyt syntymäpäiväjuhlan yhteydessä aloitamme vintage-myynnin eli meillä on kunnostettuja kelloja ja koruja tarjolla, kertoo Jyrkkänen. Kelloissa muoti ja tarkoitus on muuttunut ja muuttuu edelleen koko ajan. Nykyiseen ajatteluun sopivasti suunta on pois patterisaasteesta. Kellot lataavat itsensä liikkeestä tai valosta.

KORUISSA kotimaiset tuotemerkit ovat tärkeitä Jyrkkäselle. Kuopiolaisella Saurumilla on esimerkiksi Lumoava-sarja. Saurumilla on myös Citizen-maahantuonti.

Kumppanina se on tietysti maantieteellisestikin ihan vieressä, niin on jotenkin läheisempi. Kaupan ala on rajussa muutoksessa, mutta Jyrkkäset uskovat oman kivijalkaliikkeen mahdollisuuksiin.

Meillä on monipuolinen, runsas valikoima ja hintataso kohtuullinen. Suomessa tehdään valtavasti koruja. Timantti- ja vihkisormukset ovat kaikki suomalaisia. Etsimme pieniä valmistajia, joilla on joku oma juttu, kertoo Sirpa Jyrkkänen. Taulujen kehystyspalvelu kuuluu edelleen palveluvalikoimaan.

Sekin on pikkutarkkaa työtä ja tykkään siitä. Meillä on kuitenkin kaikki laitteet ja kehystäminen on mukava lisä tässä liikkeen tarjonnassa, toteaa Erkki Jyrkkänen.


Paikallislehti Matti ja Liisa torstaina 21.11.2019, Tero Joutselainen


Jyrkkänen Ky, LINNANSALMENTIE 10, 73100 LAPINLAHTI, Puh. (017) 732 130

  näytä normaaliversio » Ylös